Irodalom és gasztronómia (HunThai pacallal)

2018. szeptember 6-án 18 órától Poszler tanár úr beszélget kedvenc szentesi írónkkal, Cserna-Szabó Andrással és barátaival, Gerlóczy Mártonnal és Darida Benedekkel. Közben megfőzik a történelem első thai jellegű magyar pacalját, amit Singha sör kíséretében elfogyasztunk (terv szerint 1/2 8 körül). Az est folyamán lehetőség lesz beszélgetni a művészekkel, akik szívesen összemaszatolják műveiket, dedikálás címszó alatt.

Cserna-Szabó András:

Cserna-Szabó 1974-ben született Szentesen. Nem emlékszik, pontosan mikor, de bizonyosan gyerekkorában, otthon evett először pacalt, mégpedig az édesanyja által kuktában készített körmös, köményes változatot, melynek receptje megtalálható a könyvben is (178. oldal). Akkor és annak hatására lett pacalrajongó, vagy ahogy ő mondja: „pacalember”.

 

Gerlóczy Márton:

1981-ben született Budapesten, azóta is itt él, jelenleg újságíróként és publicistaként dolgozik. 2003-ban jelent meg kultuszkönyvvé vált első regénye, az Igazolt hiányzás, azóta rendszeresen publikálja nagy kritikai visszhangot kiváltó műveit, és az ő nevéhez fűződik az első magyar plágiumregény is (Rabigában 2.). Kötetei: Igazolt hiányzás (2003, 2012, második, javított kiadás) Váróterem (2005) A szabadok testvérisége (2008) A csemegepultos naplója (2009, 2014) Check-in (2012) Létra (2013) Elvonúkúra (2016) Mikecs Anna: Altató (2017).

 

Darida Benedek:

1970. október 4-én születtem Szentesen, napra pontosan 400 évvel Pázmány Pétervilágra jötte után. Első otthonom a Baross utcában volt, nagyjából félúton az Aranykalász (“Toklász”) nevű műintézmény, illetve a szentesi resti között; utóbbi vendéglátóipari egységben a családi legendárium szerint puszta tejfoggal haraptam szilánkká a bordázott falú vizespoharakat a vasárnapi ebédek alkalmával. Életem eddigi legkeményebb másnapossága katonakoromban, Sedlec-Podboranyban taglózott le – azon a reggelen arra ébredtem, hogy három T 55-ös harckocsi lángol fekvőhelyemtől mintegy húszméternyi távolságra (a Varsói Szerződés utolsó közös hadgyakorlatán vettem éppen részt). Azóta nem iszom bárszentmihályfalvai bort, és az incidenst követően a VSZ is villámgyorsan megszűnt.